آلودگی آب (water pollution)

به گزارش وبلاگ خانی، آب به مفهوم شیمیایی هرگز خالص نیست و انواع ناخالصی ها را چه به صورت تعلیق یا حل شده دارد. این ناخالصی ها عبارتند از گازهای حل شده (مانند هیدروژن، سولفید، کربن دی اکسید، آمونیاک و ازت)، مواد معدنی حل شده در آب مانند نمک های حل شده در آب و منیزیم و سدیم؛ ناخالصی های معلق مانند خاک رس، شن، گل و لجن و گیاهان و جانوران ریزبینی. ناخالصی های نامبرده، انواع طبیعی گرفته شده از جو، حوزه ی آبخیز و خاک می باشند.

آلودگی آب (water pollution)

آلودگی آب (water pollution)

نویسنده:بتول کیانی

آب به مفهوم شیمیایی هرگز خالص نیست و انواع ناخالصی ها را چه به صورت تعلیق یا حل شده دارد. این ناخالصی ها عبارتند از گازهای حل شده (مانند هیدروژن، سولفید، کربن دی اکسید، آمونیاک و ازت)، مواد معدنی حل شده در آب مانند نمک های حل شده در آب و منیزیم و سدیم؛ ناخالصی های معلق مانند خاک رس، شن، گل و لجن و گیاهان و جانوران ریزبینی. ناخالصی های نامبرده، انواع طبیعی گرفته شده از جو، حوزه ی آبخیز و خاک می باشند.

جنبه ی وخیم تر آلودگی آب ناشی از کارهای آدمی، مانند شهرنشینی و صنعتی شدن است. منابع آلوده کننده ی اخیر عبارتند از:

الف) گندآب که عوامل زنده ی بیماری زا و مواد آلی تجزیه نشدنی دارد.

ب) زباله های صنعتی و بازرگانی، که عوامل سمی از املاح معدنی گرفته تا ترکیبات شیمیایی آلی پیچیده ی صنایع اند.

ج) آلاینده های کشاورزی، شامل کودها و آفت کشها.

د) آلاینده های فیزیکی مانند گرما (آلودگی گرمایی) و مواد پرتوزا.

خطرهای آلودگی آب

انسان از راه خوردن آب آلوده ممکن است آسیب ببیند. آب آلوده - یا به صورت آشامیدن یا همراه با غذا و یا استفاده از آب آلوده به منظور بهداشت - فردی یا تفریحات به بدن وارد می شود. خطرهای آب آلوده را می توان به دو گروه اصلی تقسیم کرد؛ خطرهای زیست شناختی و خطرهای شیمیایی.

1- خطرهای زیست شناختی آلودگی آب

این خطرها عبارتند از بیماریهای منتقله به وسیله آب به سبب عامل زنده ی بیماری زا یا یک میزبان آبزی موجود در آب. فهرست بیماری های منتقله به وسیله آب در جدول زیر آمده است.

1-بیماری های ناشی از وجود یک عامل زنده بیماری زا:

الف) بیماری های ویروسی

هپاتیت های ویروسی و بیماری فلج بچه ها

ب) بیماری های میکروبی

وبا، حصبه و اشباه آن، اسهال خونی، اسهال به علت E.Cole، اسهال به علت روتاویروس ها در بچه ها

ج) تک یاخته های انگلی

اسهال خونی آمیبی، ژیاردیازیس و آمیبیازیس

کرم های گرد، کرم های نخی، بیماری هیداتید کرم شلاقی

د) بیماری های کرمی

کرم رشته ای پیوک، کرم نواری ماهی

2-بیماری های ناشی از وجود یک میزبان آبزی:

الف) سخت پوست

ب) حلزون

شیستوزومیاسیس

2- خطرهای شیمیایی آلودگی آب

آلاینده های شیمیایی با ماهیت متفاوت که از زباله های صنعتی و کشوری ایجاد می شوند روز به روز بیشتر به منابع تأمین آب عمومی راه می یابند. این آلاینده ها عبارتند از: حلال های شوینده، سیانیدها، فلزهای سنگین، اسیدهای آلی و معدنی، مواد ازته، مواد سفید کننده، رنگ ها، رنگدانه ها، سولفیدها، آمونیاک، مواد سمی و انواع گوناگون ترکیبات آلی زیست کش (Biocid) آلاینده های شیمیایی نه تنها می توانند بطور مستقیم بر سلامت انسان آسیب برسانند بلکه از راه تراکم در آبزیان بطور غیر مستقیم هم می توانند بر انسان اثر کنند (مانند تجمع مواد شیمیایی در ماهی هایی که به نام خوراک انسان به کار می فرایند). دیدگاه کنونی درباره ی اثر آلاینده های مربوط به آب دوگانه است، یکی آسیب های سمی حاد بر سلامت انسان و دیگر امکان اثرات دراز مدت به علت مواجهه با اندازه کم، که این دسته هم به همان اندازه اهمیت دارند و بیشتر اوقات به صورت غیر اختصاصی بروز کرده و تشخیص آنها سخت است. گذشته از این بعضی از آلاینده های تازه را با وسایل سنتی تصفیه ی آب یا فرآیندهای تخلیص آن نمی توان به آسانی برطرف کرد. در بسیاری از کشورهای پیشرفته که بیماری های واگیردار قابل انتقال به وسیله آب تقریباً از میان رفته اند اینک به آلاینده های شیمیایی بیشتر توجه می شود. با آن که به نظر می رسد آلودگی از پیامدهای ناگزیر فن آوری نوین و صنعتی شدن است ولی اکنون مشکل تشخیص سطحی از آلودگی است که بتوان بدون ایجاد خبرهای بهداشتی به پیشرفت اقتصادی و اجتماعی هم دست یافت. ارزشیابی اثرهای کنونی آلاینده های زیست محیطی بر سلامتی به نام بخشی از برنامه ی معیارهای زیست محیطی به وسیله سازمان بهداشت جهانی در دست اجراست.

منبع: درسنامه ی پزشکی و اجتماعی جلد 3 / ترجمه دکتر حسین شجاعی تهرانی.

منبع: نشریه پیام پزشک، شماره 57

منبع: راسخون

به "آلودگی آب (water pollution)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آلودگی آب (water pollution)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید